2010-04-27 15:23:05• hírek • Szatmar.ro

EU-s támogatás a városoknak

A polgármesteri hivatalban az Európai Unió Urbanact II. elnevezésû programjában résztvevő városok küldöttei tartottak sajtótájékoztót.

Az újságíróknak Petra Potz berlini szakértő elmondta, bár Szatmárnémeti nagyon szép város, mégis szüksége van a fejlesztésre, épületeinek restaurálására.

Brigitte Grandt a németországi Duisburg város küldötte kifejtette, hogy települése 2008-ban csatlakozott a másik nyolc Európai Uniós városhoz ebben a programban, és ez idő alatt nagyon jó személyes kapcsolatot sikerült kialakítaniuk az említett programban résztvevő települések képviselőivel, de ami még ennél is fontosabb, a hivatalos ügyekben, a városok problémáinak megoldásában igen pozitív előrelépések történtek.

Az Urbact II. Együttműködési Programot 2007 október 2-án fogadta el az Európai Bizottság és a 2007-2013-as évre vonatkozik. Lényege, hogy az Európai Területi Együttműködési program keretén belül az Európai Unió, valamint Norvégia és Svájc területi együttműködését támogassa, és elősegítse a városfejlesztést, illetve a programban résztvevő városok  küldötteinek tapasztalatcseréjét.

Az így szerzett tudás révén, ezen városok nagyobb hatékonysággal tudják majd felhasználni az EU városfejlesztését célzó támogatásait. Az unió 68 millió eurót különített el a programra, amiből 53 millió eurót, ennek az összegnek a 12%-át az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA)  teszi ki.


A polgármester ajándékot is kapott a svájci küldöttektől
Ilyés Gyula polgármester ajándékot is kapott a svájci küldöttektől


Az első találkozó során a résztvevők három témakérdést vetettek fel. Az első a lakások és a hátrányos helyzetű környékek felújítása, amelyben a lakosok, és a nagy vállalatok részvételét, együttműködését, a lakószövetségek fontosságát, valamint a befektetők szerepét hangsúlyozták.

A keddi (második) találkozó témaköre a helyi gazdaság, valamint a munkalehetőségek kérdése, melyben fontos szerepet tölt be a társadalom potenciálja, illetve az olyan boltok tulajdonosai, akik garantálják és fejlesztik az eladási infrastruktúrát.
A harmadik fontos kérdés a város-, illetve a negyedek fejlesztése. A program révén azt szeretnék elérni, hogy megerősítsék a negyedek szerepét a város életében, ezáltal a környék új gazdasági funkciót kapna. Ennek elérésében a magánszemélyek segítségére is szükség van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: